Koduse autoklaavi tööpõhimõte
Autoklaav on seade, mis tagab bakterite, viiruste ja eoste hävitamise läbi steriliseerimisprotsessi. Autoklaavis tekitatakse kõrge rõhk ja temperatuur etteantud ajaks. Temperatuur täielikuks steriliseerimiseks toidu valmistamise puhul on tavaliselt 110-120c.
Autoklaavid jagunevad kaheks põhikategooriaks: auru- ja veeautoklaavideks. Nende toimimise põhimõte on sarnane, kuid on mõningaid erinevusi, mis seisnevad:
- Kasutatava vedeliku koguses;
- Soojendamis- ja jahtumisajast.
Autoklaavid metallist ja väga töökindlad seadmed. Koduseks kasutamiseks enamasti kasutatakse kuni 18L mahutavusega autoklaave. Viimastel aastatel on populaarsust kogunud suuremad seadmed, mahutavusega 22-25 liitrit. On mudeleid, mille maht ulatub kuni 46 liitrini. Kodustes tingimustes kasutatakse harva ka veel suuremaid seadmeid.
Kuidas autoklaav toimib
Põhiline toimimise põhimõte seisneb toodete või steriliseeritavate esemete kuumutamises kõrge rõhu all. Autoklaavi kambris suure rõhu mõjul toimub vee keemispunkti kõrgenemine. Selle seadme abil võib vee keemistemperatuur ulatuda kuni 125 °C. Tavalistes atmosfääri tingimustes oleks sellise tulemuse saavutamine võimatu.
Kõrgenenud temperatuur võimaldab kiirendada konserveerimisprotsessi ja toimub toote steriliseerimine, kus kahjulikud mikroorganismid, hallitusseened ja bakterid hävitatakse.
Autoklaavi tööpõhimõtet saab kujutada kolme etapina:
- Kuumutamine;
- Steriliseerimine;
- Jahutamine.
Jahtunud autoklaavist võetakse välja valmistatud konserveeritud tooted mida hoiustatakse kuivas kohas, eemal otsesest päikesevalgusest. Autoklaaviga valmistatud tooted ei vaja külmikus säilitamist . Tavaliselt jäävad autoklaavis valmistatud konserveeritud toidud söödavaks 2-10 aastaks, metallkonservid isegi kauemaks. On oluline jälgida, et kõik retseptis kasutatud koostisosad ei oleks kiiresti riknevad ja sobiksid konserveerimiseks.