Kuidas valida autoklaavi

Autoklaav on tubliks abiliseks igas majapidamises. Autoklaavi abil on hoidiste tegemine kiire, lihtne ja tulemus saab alati kvaliteetne.

Mis on autoklaav? Autoklaav on seade, mis hermeetiliselt suletuna kuumutab hoidised rõhu all kõrge temperatuurini – kuni 120 kraadi.

Enamiku toiduainete steriliseerimiseks piisab ka 90-st kraadist, aga näiteks liha ja kala pikaajaliseks konserveerimiseks on vaja juba temperatuure üle 100 kraadi ja siin ilma autoklaavita toime ei tule.

Alljärgnevas artiklis räägimegi lahti mõned olulised autoklaavi parameetrid, mis Teid valiku tegemisel abistada võiks.

Millisest materjalist autoklaavi valida?

Siin on meie seisukoht konkreetne – valida tuleks sellest materjalist autoklaav, mis nõuab kõige vähem hooldust, peab kaua vastu ja näeb hoolimata vanusest ilus välja. Roostevabast terasest tehtud autoklaavid võivad kesta kuni 50 aastat ja lisaks sellele on kergemad kui mustast metallist analoogid.

Kassett- või surveautoklaav?

Kassett – autoklaavid töötavad järgmise põhimõtte järgi: spetsiaalsetesse kassettidesse paigaldatakse hoidised ja kassett surutase kokku. Kasseti surve hoiab kuumutamise ajal kaaned kindlalt paigal ja nii kinnituvad need alati kvaliteetselt. Kassettide kasutamisel peavad purgid olema ühesuguse mahuga (täpsemalt öeldes, ühesuguse kõrgusega).

Eeltäidetava rõhuga autoklaavid survestatakse spetsiaalse pumbaga enne kuumutamise algust. Eelnevalt lisatud rõhk hoiab kaaned kindlalt kinni ja väldib anumate kerkimist pinnale. See on eriti oluline kaanetajaga paigaldatud kaante puhul.

Kui suurt autoklaavi valida?

Autoklaavi valides hinnake ennekõike oma vajadusi. Kõigi meie autoklaavide optimaalne mahtuvus on näidatud pooleliitristes purkides. Nii meie kõige pisemas kui ka kõige suuremas autoklaavis saab teha kasvõi ühe purgitäie korraga. Seega hinnake endale sobivat suurust, selle järgi, mitu purki te tavaliselt korraga teete. Samuti ka seda, kas valitud suurusega autoklaav kuskile hoiule mahub kui seda parajasti ei kasuta.