Koduste konserveeritud toitude valmistamiseks valige ainult kvaliteetsed toiduained, veenduge, et komponendid on võimalikult värsked. Enne toiduvalmistamist peske anumad hoolikalt läbi.
Nõud täidetakse vastavalt retseptile ja seejärel suletakse tihedalt. Autoklaavkonserveerimiseks ei ole vajalik purkide eraldi steriliseerimine. Koduste konserveeritud toitude hea maitsekvaliteedi tagamiseks soovitatame kasutada värskeid komponente usaldusväärsetelt tootjatelt.
Kuidas täita purke autoklaavis?
Suletud purgid asetatakse spetsiaalsele restile seadme põhjas. Autoklaavis võib purke paigaldada nii palju kui mahub, ladudes need üksteise peale.
Kui seadme konstruktsioon eeldab kinnituskassettide olemasolu, tuleks purgid paigutada, järgides rangelt autoklaavi tootja poolt lisatud juhiseid. Iga rida peaks koosnema ühesuguse suuruse ja kõrgusega purkidest. Kasutage ka ühesuguseid kaasi. Vastasel juhul võib kinnituskassett ebaõnnestuda ja kaaned võivad maha tulla.
Järgmine samm on vee valamine autoklaavi sisse. Ärge täitke seadet ääreni, soovitatav on jätta vaba ruumi (5-7 cm). Vett tuleb valada autoklaavi nii, et see kataks purgid 1-2 cm võrra.
Konserveerimisprotsess autoklaavis
Konserveerimisalgoritm on järgmine:
- Sulgege seadme kaas kindlalt ja veenduge, et tihendusrõngas on paigas. Peale esimese mutri pingutamist pingutate järgmine üle kaane risti asuv mutter. Vältige järjestiku ringikujuliselt mutrite pingutamist.
- Kui kasutate kaanetatavaid purke ilma kassetita autoklaavis, tuleb pumbata mahutisse eelrõhk. Keeratavate purkide puhul ei ole eelsurvestus vajalik. Rõhk on piisav, kui manomeeter näitab rõhuks üks atmosfäär (1 bar). Eelnevalt survestatud autoklaav välistab seadme soojendamise käigus tekkiva suure rõhu erinevuse ja seega püsivad kaaned kindlalt peal. Lisaks aitab protseduur kindlaks teha, kas autoklaav on tihedalt suletud või mitte. Kui teil on spetsiaalsed kinnituskassetid, võite selle sammu vahele jätta ja eelsurvestamise ära jätta.
- Alustage seadme kuumutamist. Temperatuuri suurendamisega suureneb samal ajal ka sisemine rõhk.
- Retsepti omaduste põhjal tuleb autoklaavi kuumutada 110-120 kraadini, et vabaneda bakteritest ja teistest mikroorganismidest. Liharoogade valmistusaeg on tavaliselt 60 minutit. Köögiviljakonservid valmivad vaid 15-20 minutit. Temperatuur peaks olema võimalikult stabiilne peale seatud temperatuuri saavutamist. Seadme kuumutamiseks sobivale tasemele viimiseks kulub mitu tundi.
Kui järgite hoolikalt retsepti ja tootja juhiseid, ei tekita autoklaavi kasutamisel raskusi. Autoklaavi tuleb hooldada ja kasutada õigesti, et seade jääks teid aastateks muretult teenima.
Kuidas autoklaavi steriliseerimist lõpetada
Kui retseptis ettenähtud aeg on möödunud, tuleb seade jahtuma panna ja oodata rõhu alanemist. Seade peab jahtuma umbes 30 kraadini Celsiuse järgi. Seejärel võib rõhuklapi kaudu kogu ülerõhu välja lasta.
Järsk kuumenemine või jahutamine, ei ole hea. Vastasel juhul võivad purgid kaotada tiheduse ja avaneda. Enne autoklaavi kaane avamist soovitatakse rõhuvabastusventiili veel kord kontrollida. See võimaldab veenduda, et seadme sees ja väljas on rõhk sama. Kui kõik on korras, võite julgelt kaane avada ja välja võtta steriliseeritud ja valmis toote.
Konserveeritud roogade valmistamise protsess võtab keskmiselt 3 tundi. Kui soovite toote autoklaavist välja võtta samal päeval peate varakult alustama, rahulik toatemperatuurini jahtumine võtab aega. Õhtul valmistades jätke autoklaav ööseks jahtuma, hommikuks on autoklaav kindlasti avamiseks piisavalt maha jahtunud.