Konservimine: eelised ja eripärad

Konservimine võimaldab toiduaineid kauem säilitada, rikkumata samas nende maitset ja tervislikke omadusi. Tänapäeva tarbimishoiakutes esineb siiski ka väiteid konservimise kahjulikkuse kohta. Seega üritasime selles küsimuses veidigi selgust saada. 

Milleks on vajalik kodune konservimine ja kas see on tervislik?

Meie kliimavöötmes pole tavalisel inimesel paraku võimalik aastaringselt kasvatada ja tarbida värskeid puu- ja köögivilju. Pärast hooaja lõppu asenduvad kontrollitud kvaliteediga kohalikud tooted järk-järgult supermarketi toodetega, kus kirevast päritolust tingituna, pole alati võimalik öelda, kuidas see toode kasvatati, on see kvaliteetne, mahe või mitte jne.
Seetõttu tekkibki õigustatud küsimus – kuidas säilitada suvel kasvatatud tooteid nii, et need oleksid ka talvel maitsvad ja tervislikud?

Mis on konservimine?

Konservimine on hoidiste valmistamise viis, mis tagab toodetele säilivuse ning nende maitse ja tervislikud omadused. Hermeetilises anumas, kõrge temperatuuri mõjul,  hoidised steriliseeritakse ja kahjulikud ained ja bakterid hävitatakse. Selle tulemusena tekib anumas anaeroobne keskkond, kus ei saa areneda uued bakterid.

Tavapärane steriliseerimine kodutingimustes toimub järgmiselt: suurde potti pannakse purgid tootega, potti valatakse veel vesi, aetakse vesi keema ja keeva veega kuumutatakse hoidist. See konserveerimisviis on mõneti usaldusväärne kuid kaugelt mitte täiuslik. Vee keemistemperatuur atmosfäärirõhul on 100°C, kuid on ka baktereid, mille hävitamiseks ei piisa sellest temperatuurist. 

Mida sel juhul teha?

Õnneks on olemas spetsiaalsed koduseks kasutamiseks mõeldud seadmed – autoklaavid, mille peamine supervõime on kuumutada vesi üle 100 kraadi seda keema ajamata. Võimalik on see tänu autoklaavi hermeetilisusele, kus rõhu kasvades, kasvab ka vee keemistemperatuur. Antud säilitamismeetod on eriti aktuaalne liha ja kala jaoks, sest botulismi vältimiseks on vajalik steriliseerimine kõrgemal temperatuuril kui 100 kraadi.

Konservimise kasutegur

Kõige suurem ja olulisem konservimise eelis on see, et tooteid saab pikka aega säilitada ilma nende maitseomadusi kaotamata. See on protsessi põhiolemus. Kuid me ei tohiks unustada toodete tervislikke omadusi. Kõikides puu- ja köögiviljades leidub palju vitamiine, mineraale ja aineid, mida inimkeha vajab.

Kas need säilivad konservimise ajal?

Võimatu on sellele küsimusele ühemõtteliselt vastata, kuna kõrged temperatuurid mõjutavad igaüht neist erinevalt. Eelkõige kaob kuumutamisel taimsetes toodetes enim vitamiin C. Kuid teised ained, nagu kaltsium ja magneesium, ei lagune kuumutamisel üldse ning beetakarotiinid imenduvad ja säilivad hoopis paremini toote temperatuuri tõustes.

See on üsna arvestatav argument konservitud toodete kasulikkusest, kuna teatud osa vitamiinidest ja kasulikest ainetest säilib ikkagi.



Koduse konserveerimise nüansid ja iseärasused:

  1. Protsessi töömahukus: Koduse konserveerimise ettevalmistamine nõuab jõupingutusi ja aega. Alates tooraine valikust ja ettevalmistusest kuni otsese konserveerimiseni on see üsna pikk protsess.
  2. Kvaliteetse tooraine vajadus: Kvaliteetsete toodete kasutamise tähtsust ei saa alahinnata. Üks riknenud koostisosa võib mõjutada kogu partiid, muutes selle söömiskõlbmatuks või isegi ohtlikuks.
  3. Retsepti range järgimine: on oluline järgida retsepti, et tagada konserveeritud toote maitse ja ohutus.
  4. Steriliseerimise protsess: Lisaks toiduvalmistamisele tuleb hoolitseda ka purkide ja kaante steriliseerimise eest. Kuigi autoklaavi kasutamine võib selle protsessi lihtsustada, nõuab selle soetamine ja kasutamine samuti aega ja vahendeid.
  5. Lisakulud: Kvaliteetse autoklaavi soetamine tähendab lisakulusid. Hoolimata turul olevate erinevate mudelite pakkumisest võib optimaalse lahenduse valik olla keeruline ja kulukas.

Kokkuvõtvalt, kuigi kodune konserveerimine võib pakkuda rõõmu ja maitsvaid tervislikke tulemusi, ei tohi unustada, et kvaliteetne protsess nõuab tähelepanu, aega ja kindlasti ka investeeringuid.

Kvaliteetse autoklaavi saate soetada meie kodulehelt. Oleme enda pikaaegse kogemuse põhjal koostanud laia valiku mudelitest, mis peaks sobima nii kodusele harrastajale kui ka tegusale väiketootjale.
Lisaküsimuste korral vastame neile meeleldi kas telefonis, meilitsi või meie sotsiaalmeediakanalite kaudu.