Üks autoklaavi peamisi funktsioone on bakterite hävitamine konserveeritud toodetes. Üheks tooteks, mis vajab erilist säilitusmeetodit, on kala. Tänu kõrgele temperatuurile, mida autoklaavis saavutatakse, on kalakonservide tarbimine täiesti ohutu. Kodustes tingimustes valmistatud toidud sellistest konserveeritud kalaroogadest on maitsvad ja tervislikud.

Tavaliselt koosneb kalakonservide valik supermarketi riiulil mitmest liigist, mis erinevad vaid kasutatud kalasordist. Seetõttu otsivad gurmaanid, kes soovivad nautida erilisi kalakonserve, viise nende ise valmistamiseks. Selles artiklis leiate originaalsed retseptid, mis kindlasti pakuvad teile naudingut.

Lõhe autoklaavis

Ookeanikalal, mis kuulub lõheliste sugukonda, on peamiselt leviala Vaikse ookeani põhjaosas Beringi väina piirkonnas. Selle kala peamine väärtus on tema kalamari, kuna kala kudeneb ainult üks kord ja sureb. Tal on ka väga maitsev ja vitamiinide ning kasulike elementide poolest rikas liha. Lõhe liha on lõheliste hulgas kõige madalama kalorsusega – 120 kcal 100 g kohta, mis teeb sellest suurepärase dieettoote.

Konserveeritud lõhet saab lisada salatitesse, küpsetistesse ja suupistetesse.

Ketaroadi valmistamiseks autoklaavis vajame (ühe 390 g purgi jaoks):

  • Ketafilee – 330 g;
  • Mustad pipraterad – 4 tk;
  • Loorberileht – ½ lehte;
  • Sool – 5 g;
  • Taimeõli – 1 spl;
  • Kuivatatud hakitud till.

Valmistamismeetod:

  1. Kuna meie piirkonnas pole võimalik kala otse püüda, siis konserve valmistades sobib paremini värskelt külmutatud filee, mida saab osta supermarketist.
  2. Lõikame filee suurteks tükkideks (umbes purgi kõrgusele).
  3. Panga põhja paneme pipraterad ja pool laurilehest.
  4. Seejärel asetame kala tihedalt purkidesse.
  5. Lisame soola, näpuotsatäie tilli, õli ja sulgeme purgid.

Paigutame purgid autoklaavi ja steriliseerime 110 kraadi juures 30 minutit.

Kalakotletid autoklaavis

Originaalne retsept valmisroale, mis üllatab isegi kõige nõudlikumat gurmaani. Valmistamiseks sobib mis tahes valge kala – haug, ahven jne. Koos mis tahes lisandiga maitsevad kalakotletid suurepäraselt igal aastaajal.

10 pooleliitrise purgi jaoks vajame:

  • Kalafilee – 2700 g;
  • Valge leib – ½ tk;
  • Sibul – 5 tk;
  • Kanamunad – 4 tk;
  • Raffineeritud õli – 1 spl;
  • Sool – 50 g;
  • Loorberilehed;
  • Must jahvatatud pipar;
  • Aromaatne jahvatatud pipar.

Valmistamismeetod:

  1. Lõika kalafilee tükkideks ja maitsesta soolaga (1 supilusikatäis soola 1 kg kala kohta). Lase pool tundi külmkapis seista.
  2. Koori ja haki sibul keskmisteks kuubikuteks. Prae neid köögiviljaõlis kuni kuldse värvuseni.
  3. Leota leiba jahedas vees.
  4. Lase kala koos sibula ja leivaga läbi hakklihamasina.
  5. Lisage hakklihale munad, sool ja pipar.
  6. Segage hakkliha põhjalikult ja moodustage sellest väikesed pallid umbes 50 g kaaluga.
  7. Keetke järelejäänud kalast (peast, sabast) puljong suhtes 1 kg kala kohta 1,5 liitri vee kohta. Keetke 1,5 tundi.
  8. Keetke puljongis kotletid poolvalmisena. Eemaldage kotletid spaatliga.
  9. Täitke purgid puljongi ja kotletitega suhtes 3:2 ning sulgege purgid.

Steriliseerige kotletid autoklaavis 0,5 tundi temperatuuril 110 kraadi.

Kalaseljanka hapukapsaga autoklaavis

Vajalikud koostisosad:

  • Minthai (filee) – 3,7 kg;
  • Hapukapsas – 2 kg;
  • Sibul – 1 kg;
  • Porgand – 0,2 kg;
  • Kalale mõeldud vürtsid;
  • Suhkur – 4 spl;
  • Tomatipasta – 4 spl;
  • Jahu;
  • Nelk;
  • Aromaatne pipratera;
  • Must pipratera.

Antud koostisosade kogusest saame umbes 11 purki, mille maht on 720 g. Valmistame järgmise plaani järgi:

  1. Pruunistame minthai filee jahus, kuni see saavutab kuldse kooriku.
  2. Puhastame porgandi ja sibula. Haki sibul kuubikuteks ja riivi porgand jämeda riiviga.
  3. Prae hapukapsas koos porgandi ja sibulaga. Lisa tomatipasta, kalale mõeldud vürtsid, suhkur ja hauta kuni valmimiseni.
  4. Seejärel kihistame kõik purkidesse – esmalt hapukapsas, seejärel kala, lisades 1 nelgi, 2 aromaatse pipratera ja 6 musta pipratera.

Sulgege purgid ja asetage need autoklaavi 30 minutiks temperatuuril 110 kraadi.