Autoklaavimisel esinevad peamised vead

Hoolimata koduste autoklaavide kasutusmugavusest võib siiski aegajalt midasi valesti minna. See on halb, sest vale kasutamine võib rikkuda teie valmistatud konserve ning rikkuda kogu tulemuse. Et vältida vigu autoklaavi kasutamisel, järgige autoklaavide kasutusjuhendis kirjeldatud reegleid.

Viga nr 1. Autoklaavi valatakse liiga palju vett. Kui te ignoreerite juhiseid ja valate autoklaavi servani täis või lihtsalt rohkem kui 2 cm kõrgusele purkide ülaosast, siis rikute ilmseltkogu konserveerimisprotsessi. Autoklaavis olev vesi laieneb ja kui te ei jäta selleks vajalikku õhuruumi, tekib paagis liiga kõrge rõhk, mis viib hädaolukorra ventiili sisse lülitumiseni.

Viga nr 2. Eelsurvestatava autoklaavi kasutamisel tuleks rõhku autoklaavis luua täpselt 1bar, eksimisruumi on väga vähe. Ülerõhu korral võib käivituda avariiventiil.

Viga nr 3. Jätke alati purgisse lisaruumi, umbes 2 cm kuni kaane kohal. Toiduainete tugev kuumutamine põhjustab nende paisumist ja nad võivad kaane pealt suruda. Selle vältimiseks tuleb jätta 2-3 cm ruumi, et kaaned tõmbuksid hoopis sissepoole.

Viga nr 4. Seadme veepuudus. Hoolimata purkide arvust ja autoklaavi mahust, tuleb see täita veega nii, et see kataks kõik purgid ca 2 cm. Tänu õigele veekogusele soojenevad kõik purgid ühtlaselt. Ka jahtumisel on oluline ühtlane järk-järgult alanev temperatuur.

Viga nr 5. Autoklaavi ei tohi avada enne täielikku jahtumist. Pärast konserveerimise lõppu ja kuumutamise väljalülitamist tahavad paljud kohe seadme avada ja sisu kontrollida. Ärge keerake mutreid lahti enne, kui autoklaav on täielikult jahtunud  alla 30c. Sel juhul seadmes olev rõhk vastab purkides olevale rõhule. Kui autoklaav liiga vara avada, võivad kaaned lahti tulla.

Viga nr 6. Vajaliku tiheduse puudumine. Hermeetilisuse tagamiseks peate mutrid ühtlaselt pingutama. Pingutage mutrid üle kaane risti, mitte järjestiku. Valesti pingutades võivad kaaned lahti tulla, rõhk võib kas tõusta liiga aeglaselt või puududa üldse. Täieliku hermeetilisuse korral suureneb rõhk anumates järk-järgult.

Viga nr 7. Purkide vale sulgemine. Enne protseduuri tuleb metallist kaaned hoida keevas vees, kuni tihend on pehme. Alati kasuta uusi kaasi. Valige kvaliteetsed kaaned usaldusväärsetelt tootjatelt ja veenduge, et need oleksid terved.

Viga nr 8. Vale autoklaavi režiim. Jälgige retsepti või tootja nõuandeid. Ärge keetke puuvilju rõhu all 1 tund temperatuuril 120°C, kui toiduvalmistamise juhistes on kirjas 15 minutit ja 100°C. Ärge jätke autoklaavi pikaks ajaks järelvalveta.

Kui teil õnnestub peamisi vigu vältida, on kvaliteetne tulemus garanteeritud!

Loe lisaks:

Autoklaavi töörežiimid

Mis on autoklaav

Kuidas autoklaavi kasutada

Kuidas valida autoklaavi